Zaman Yolculuğunu Araştırma Merkezi © 1998 Cetin BAL - GSM:+90  05366063183 -Turkey / Denizli 

Işıktan Hızlı Parçacık : Takyon

Aslında takyon kelimesini duyunca hep aklıma annemin ecza dolabında (evet ben hala annemin margarinini kullanıyorum, ne varmış yani?!!) duran haplar aklıma gelir nedense.. Vermidon, Optalidon gibi... Yalnız bu fizikteki takyonun o haplarla tek bağlantısı bu konuyu özümsemeye çalışırken beyin zonklamalarınızı ancak bu hapların bir kaç kutusunun giderebilecek olması; başka bir şey değil!! :))

Işıktan daha hızlı hareket edebilecek veya ışık hızını geçebilecek bir parçacık olmadığını günümüzde artık ilkokul çocukları bile biliyor!.. (Öhöm.. ehem.. Tamam kabul biraz fazla attım!...) Fakat 1962 yılında American Journal'de yayınlanan yazılarında 3 fizikçi ışıktan daha hızlı hareket edebilecek parçacıkların da olabileceğini, İzafiyet Teorisinin aslında bu parçacıkların varlığını destekler nitelikte olduğunu ortaya attılar! (Önüne gelen de atıyor bu günlerde!!) Ki izafiyetin en önemli dayanak noktası ise "ışık madde için sınır hızdır, hiç bir madde veya parçacık ondan hızlı hatta ona eşit hızda gidemez!" olmasına rağmen!...

Bu noktada her zaman kaçındığım bir şeyi yapıp yazılarımdaki ilk formülü yazmak zorundayım sevgili okurlarım. Sizi fizik formüllerinden anaç bir tavuğun civcivlerini tilkiye karşı koruması gibi korudum ama nafile. Ne kadar da uğraşırsa uğraşsın tavuk bir kaç civcivi tilkiye kaptırır zaten. Ne yapalım kalan civcivlerle biz de solucan avlamaya gideriz biz de yazıdan sonra!! :))

Yanda görmüş olduğunuz formül ünlü E=mc2'den başka bir şey değildir. Sadece durgun kütle yerine izafi kütle yazıldı. Çünkü ışık hızına yaklaştıkça cisimlerin kütleleri artar. Artma oranı ise 1/sqrt(1-v2/c2) formülü ile hesaplanır. İşte bu formül de açıkça bize şöyle demektedir: Bir cismin hızını artırmak için vereceğiniz enerji ışık hızına yaklaştıkça parabolik olarak büyür ve ışık hızında sonsuz olur! (Formüle bi zahmet bir daha bakın ve v yani cismin hızı yerine c koyun! Kök içi ne oldu 0! Eh sıfırın kökü de sıfır olduğuna ve sayı bölü sıfır da sonsuz olduğuna göre, enerji de sonsuz olur!... Anlaşıldı değil mi? Yoksa Vermidona şimdiden başladınız mı bile?!! :))

Bu formülün daha da ilginç bir yanı var aslında! Peki cismimizin hızı ışık hızından büyükse ne olacak? Ne olacak, paydadaki(sanki başka bir tarafta varmış gibi!) kökün içi eksi olacak. Bildiğiniz gibi eksi sayılar kök dışına çıkamazlar daha doğrusu eksi sayıların reel kökleri yoktur. Reel kelimesini böyle kalın ve altı çizili yazdığım dikkatinizi çekti değil mi?! (Eğer çekmeyen bir okurum varsa, ona tek tavsiyem ehem.. öhöm.. yani nasıl söyleyeyim bilmem ki.. yavrum hadi kapa şu bilgisayarını da al masanın yanındaki oyuncak kamyonunu... heh.. hadi dışarı.. karşı parktaki kum havuzuna canım... hadi gırınn.. gırınn... hadi yavrum hadi...)

Neyse biz konumuza dönelim. Nerede kalmıştık? Heh! Reel yani gerçek kök! Evet bu sayı kök dışına gerçek bir sayı olarak çıkamaz ama sanal olarak çıkabilir. Bu da ne demek şimdi? Enerji sanal olamayacağına göre eğer bizim kütlemiz sanal ise problem ortadan kalkar işte! Yani bir cisim ışıktan hızlı hareket ediyorsa sanal bir kütleye sahip demektir işte!!... Bu sanal kütleli cisimlere (ki sanırım onlara cisim dahi denemez!! :)) takyon denir...

Takyonlar tamamen teorik parçacıklardır. Bu teorik parçacıklar hakkında daha ilginç çıkarımlar da yapabilir formülden. Mesela hızları arttıkça enerjileri azalır!!.. Daha da ilginci sıfır-enerjili bir takyon sonsuz hıza (artık ne anlarsanız sonsuz hızdan :)) sahiptir. Bir de elektrik yüklü olduklarını kabul edersek kendi etraflarında bir radyasyon oluştururlar. Bu radyasyon da enerjilerini azaltır. Enerjileri azaldıkça daha hızlanırlar vs.. vs..

Şu ana kadar takyonları gözlemlemeyi başabilmiş değiliz. Gözlemleyebilmek amacı ile bir çok girişim başarısız olmuştur. (Ki amaç onları değil de arkada bıraktıkları radyasyon izlerini gözlemlemektir!...)

Doc'unuzun Yorumu: Evet, teorik olarak ışıktan hızlı parçacıklar yani takyonlar vardır. Ve ben de var olduklarına inanıyorum. Ama ne yazık ki bizim onları gözlemlememiz olanaksız! Neden derseniz çünkü biz onlarla ayrı dünyaların insanlarıyız!!! Takyonu gözlemleyebilmemiz için ya kütlesini gerçek yapmalıyız ki o zaman hızının ışık hızından fazla olma esprisi ortadan kalkar veya biz şu 3 boyutlu ve zamana bağımlı uzaydan kurtulup sanal aleme geçmeliyiz ki onları müşahede edebilelim. Şimdilik ikisi de mümkün görünmüyor!... Onun için bence daha çoook seneler takyonlar sadece birer teori olarak kalmaya devam edecekler...

İşte bu sebeplerden dolayı bence daha çoook seneler takyonlar sadece birer teori olarak kalmaya devam edecekler...

"-Pekala, doc, öyleyse niye varlıklarına inanıyorsun?" derseniz onu da müsaade ederseniz başka bir sefere açıklayayım derim sevgili okurlarım...! Hele siz bu hapı bir yutun da!...

Alıntı:http://doctorfizik.hypermart.net/drfzk14.htm

Hiçbir yazı/ resim  izinsiz olarak kullanılamaz!!  Telif hakları uyarınca bu bir suçtur..! Tüm hakları Çetin BAL' a aittir. Kaynak gösterilmek şartıyla  siteden alıntı yapılabilir.

 © 1998 Cetin BAL - GSM:+90  05366063183 - Turkiye / Denizli 

Ana Sayfa /Index /Roket bilimi / E-Mail /Astronomy/  

Time Travel Technology /UFO Galerisi  /UFO Technology/

Kuantum Teleportation /Kuantum Fizigi /Uçaklar(Aeroplane)

New World Order(Macro Philosophy)  /